Stichting Lex Horn aangemerkt als ANBI en culturele ANBI

Op 30 september 2017 is de stichting Lex Horn vanaf 7 oktober 2016 door de Belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI) en als culturele ANBI. Deze beslissing geldt voor onbepaalde tijd.

Het RSIN/fiscaal(identificatie)nummer is 8568 73 081

Een ANBI biedt een aantal belastingvoordelen voor donateurs:

  • Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek.
  • Om in aanmerking te komen voor de aftrek van periodieke giften, moeten de donateur en de ANBI de gift vastleggen in een overeenkomst.

Uitkomst herwaarderingsproject Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft in het kader van het landelijke Collectie Nederland-project besloten dat de werken van Lex Horn nooit geruild of vervreemd mogen worden vanwege hun belang voor de collectie.

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft 11 werken van Lex Horn in collectie, waaronder diverse schilderijen, tekeningen en een wandtapijt.

Lex Horn, Boer met zijn Koeien, 1954, collectie Stedelijk Museum

Lex Horn, koploper in de monumentale naoorlogse wandkunst

Het Straatongeluk, 1965

Onderzoek
Het Instituut Collectie Nederland (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) deed in 2003 uitvoerig onderzoek naar de sgrafitto’s die Lex Horn in 1965 maakte voor het Amsterdamse Jan Swammerdam Instituut, die gelden als de top op het gebied van Nederlandse monumentale kunst uit de jaren zestig, en kwam met een uitvoerig rapport wat betreft de culturele waardebepaling ervan. “Lex Horn, koploper in de monumentale naoorlogse wandkunst” verder lezen

Laatste kans behoud sgraffito Lex Horn

‘Compositie van elementen uit de alchemie’, 1960

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat vernietiging dreigt voor een uniek kunstwerk uit de Wederopbouw (1940-1965). Het gaat om een sgraffito, een soort betonreliëf, in het trappenhuis van het voormalige Clusius Laboratorium aan de Wassenaarseweg. Hoe het mogelijk is dat dit kunstwerk bij het maken van de sloopplannen over het hoofd is gezien, is niet duidelijk. In een reactie zegt gemeentelijk woordvoerster Hennie Castelein dat het reliëf in 2009, ten tijde van de opname ‘niet als erg bijzonder werd beschouwd’. ,,Kennelijk ligt dat nu anders.”

Lees meer op de website van Meinke Horn