Wandschildering Februaristaking Lex Horn wordt bedreigd door plannen Nieuw-West

2 februari 2020. De wandschildering van Lex Horn over de Februaristaking in de GVB-remise in Nieuw-West wordt in haar bestaan bedreigd, nu het stadsdeel plannen heeft met het gebied. Stichting Lex Horn probeert het kunstwerk te redden.

Decennialang domineerde de wandschildering over de Februaristaking de voormalige kantine van de GVB-remise in de Jan Tooropstraat. Kunstenaar Lex Horn schilderde het zeventien meter brede en bijna vijf meter hoge werk in 1959 op de rode bakstenen, als eerbetoon aan de dappere GVB’ers die na de razzia’s op Joden op 25 februari 1941 het werk neerlegden.

Lees meer

Stichting Lex Horn aangemerkt als ANBI en culturele ANBI

Op 30 september 2017 is de stichting Lex Horn vanaf 7 oktober 2016 door de Belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI) en als culturele ANBI. Deze beslissing geldt voor onbepaalde tijd.

Het RSIN/fiscaal(identificatie)nummer is 8568 73 081

Een ANBI biedt een aantal belastingvoordelen voor donateurs:

  • Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek.
  • Om in aanmerking te komen voor de aftrek van periodieke giften, moeten de donateur en de ANBI de gift vastleggen in een overeenkomst.

Uitkomst herwaarderingsproject Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft in het kader van het landelijke Collectie Nederland-project besloten dat de werken van Lex Horn nooit geruild of vervreemd mogen worden vanwege hun belang voor de collectie.

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft 11 werken van Lex Horn in collectie, waaronder diverse schilderijen, tekeningen en een wandtapijt.

Lex Horn, Boer met zijn Koeien, 1954, collectie Stedelijk Museum